maandag 19 december 2005

Beslissingen nemen door angst

Het is één van de duurste fouten die een belegger in aandelen ook maar kan maken.

Stel je eens voor. Je maakt je huiswerk. Je vind een koopwaardige, vooral ondergewaardeerde onderneming. Je neemt een participatie. Het bedrijf heeft reeds een hausegerichte rally achter de rug. Maar dan wordt er winst genomen, het aandeel gaat méér dan 10 % achteruit.

En dan gebeurt het ... Je wordt bang, je wordt onrustig. Heb ik nu verkeerd gehandeld? Het bedrijf gaat failliet? Iedereen verkoopt dit aandeel. Ik wist van niets. Ik hoor het je al denken. Resultaat ... Je dumpt je aandeel en verkoopt het ... natuurlijk met verlies.

Wees gerust, je bent niet alleen op deze wereld. Iedereen krijgt met dit gevoel wel eens te maken. De ene uiteraard wat meer dan de andere.

Wanneer je echter je huiswerk hebt gemaakt, weet je wat een onderneming waard is. Wanneer er dan een beetje gas teruggenomen wordt, wat ook zal gebeuren, dan moet je die kans aannemen om aandelen bij te kopen.

Er wordt trouwens weleens beweerd dat de grootste winsten gemaakt worden, door aandelen goedkoper te kopen, om ze daarna terug te verkopen, wanneer het vertrouwen terug is. Vergeet ook niet dat goede ondernemingen altijd beter zullen presteren op de beurs.

Dus verkoop niet in paniek, probeer te achterhalen wat het probleem is. Bij winstnemingen (dus geen fundamenteel nieuws), koop gerust bij, het aandeel zal vroeg of laat terug zijn hoogste piek bereikt hebben.